Environmentální pobyt v SEV Horská Kvilda s berlínskou školou Grüner Campus Malchow

V rámci spolupráce s NP Šumava jsme dostali nabídku zúčastnit se s vybranými žáky česko-německého pobytu. Patnáct statečných dětí ze 7. E se tedy vydalo do důvěrně známého střediska environmentální výchovy na Horskou Kvildu vstříc novým zážitkům a snad i přátelstvím. V Sušici na nábřeží jsme v pondělí po škole netrpělivě čekali na své nové kamarády, přistoupili do jejich autobusu a frčeli na místo. První seznamovací aktivity byly velmi nesmělé. Ale už další den, kdy bylo na programu povídání o NP Šumava a lovení vodních živočichů v nedalekém potůčku, se děti rozpovídaly. Tedy nejdřív rukama nohama, později i anglicky a německy. Večer za námi dorazila paní Wudy a byla možnost vyzkoušet si výrobu skleněných perlí. Zjistili jsme, že německé děti ani paní učitelky nekoušou, ve středu si užili další výpravu do lesa v okolí a odpoledne výlet na Srní na vlky. Ve čtvrtek se počasí umoudřilo a vyšlápli jsme si 10 km přes Novou Hůrku na jezero Laka a zpět. Večerní táborák, zpívání písniček a pozorování hvězd byla krásná tečka na závěr. A zdálo se mi, že v pátek při loučení ukápla i nějaká slzička.

Některé postřehy od našich žáků:

“Jeli jsem autobusem a seznámil jsem se s německým Henrym, Danielem a Markusem a hrál jsem s nimi fotbal, ale taky se přidali kluci Lukáš a Filip, což je českej kamarád. A je dobré, že si rozumíme přes angličtinu a že jsou hodně hodný.”

“Během programu jsme lovili vodní tvory. Voda byla studená, ale dalo se to vydržet.”

“Pět kilometrů jsme šli pěšky, naštěstí byly přestávky. Když jsme dorazili k jezeru Laka, našli jsme ropuchu a Maruška ji držela v ruce! Bylo to tam nádherný, byla jsem tam poprvý a mega hezký to tam bylo.”

“Máme tu nejhodnější učitelku, rozdělila se o řízek. “

“Jsme rádi, že jsme tady mohli být. Také děkujeme německým dětem, že byly hodné a ochotné s námi nějak mluvit. Rádi jsme je poznali. Děkujeme lidem z Národního parku Šumava a těšíme se na další výlet, to je vše.” ZJ

reportáž z této akce si můžete poslechnout (Český rozhlas Plzeň) - >ZDE

7E Kvilda nemec spoluprace 24 více fotografií ->ZDE